Orkide Nasıl Yetiştirilir

Orkide nasıl, nerede, nasıl toprakla, nasıl saksıda yetiştirilir ? Hangi ormanda yada doğada nasıl ortamda yetişir ve bulunur ?

Orkide Nasıl Yetiştirilir
Orkide Nasıl Yetiştirilir

Orkide Nasıl Yetiştirilir

17 Mayıs 2022

Orkide Nasıl Yetiştirilir

Orkide Toprağı Nasıl Olmalı

Perlit; Hafif, bol gözenekli, iyi su tutan ve hiç bozunmayan bir malzemedir. Orkide fideleri ve epifitik orkideler için kullanılır. Çam Kabuğu; Yavaş ayrışan havadar bir malzemedir. Duruma göre çeşitli boyutlarda kullanılır.

Genellikle yosun, hindistancevizi kabuğu veya perlit ile birlikte farklı kabuklar içerir. Kullanılan kabuklardan bazıları sekoya kabuğu, Douglas köknar kabuğu veya Osmuda ağacı kabuğu içerir.

Orkide toprağı yerine ne kullanılır?

Orkidelerde sıradan bahçe topraklarından kullanılmaz. Bu çiçeğin özelliğine göre hazırlanan saksı harçlarına yani topraklarına özel karışımlar eklenir. Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır.

Orkideye normal toprak konulur mu?

Orkide, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.

Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?

Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.

Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur.

Orkide saksısına ne konur?

Evet, bildiğiniz buzdan söz ediyoruz. Eğer orkide toprağınız sıcaklarda sık sık kuruyorsa birkaç parça buzu alıp orkide saksısına, toprağın üzerine yerleştirin. Buz yavaş yavaş eriyip etki edeceğinden, toprak daha uzun süre nemli kalacaktır.

Orkide hangi ormanda yetişir?

Orkide genel olarak sera ve salonlarda yetiştirilmektedir. Afrika, Orta Asya gibi bölgelerin yanı sıra bazı türleri de Kıbrıs kesimlerinde kaliteli ve iyi bir şekilde yetişmektedir. Eğer evde iyi bir şekilde orkide yetiştirilmek isteniyorsa bu mümkündür.

Orkide doğada nasıl yetişir?

Bu çiçek ılıman iklimleri seviyor. Hafif serin olan bir rüzgar bile orkidenin yetişmesini önleyen bir unsura dönüşebiliyor. Orkidenin en kolay yetiştiği ya da iklimini en çok sevdiği yer ise Tanzanya oluyor. Bu bölgede orkide yetiştiriciliği adeta bir tarım şekline dönüşmüş durumda.

Orkide nasıl ortamda yetişir?

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler ancak bir perde ile korunmaları sağlıklı olur.

Arama

© 2019 - 2024 GÜNEL TARIM KİMYA Tüm Hakları Saklıdır Site Haritası