Nitrat Gübre

Nitrat Gübre bitkileriniz için iyi olup olmadığını merak ediyorsanız, bu popüler tarım gübresi hakkında daha fazla bilgi edinmek

Nitrat Gübre
Nitrat Gübre

Nitrat Gübre

25 Nisan 2022

Nitrat Gübre Nedir?

Amonyum Nitrat gübresi bünyesinde %16,5 amonyum ve %16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam %33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer.

Nitrat Gübre Çeşitleri

Amonyum Nitrat uygulaması sonrasında toprakta herhangi bir pH değişimi gözlenmez. Yapısı gereği nötr tipte bir gübre olup her türlü toprakta rahatlıkla kullanılabilinir. İçeriğindeki nitrat azotunun kolay yıkanması sebebiyle yağış miktarı yüksek olan bölgelerde kullanımı çok fazla tavsiye edilmez. Bu tipteki bölgelerde Amonyum Nitrat kullanımı tek seferde değil, 2-3 uygulama şeklinde olmalıdır. Böyle bir uygulama ayrıca hem verime hem de kaliteye etki etmektedir.

Nitrat Gübre İçeriği ve kullanımı

Amonyum Nitrat gübresi kurak bölgeler içinde büyük önem arz etmektedir. Türkiye koşullarında özellikle İç Anadolu gibi yağış oranı az olan bölgelerde %26 CAN gübresi yerine kullanımı tercih edilmelidir, zira Amonyum Nitrat gübresi toprağın kendi nemi ile eriyebilmektedir.

Nitrat Gübresinin Faydaları

Bitkilerde yeşil aksamın gelişmesini sağlar.Dal ve yaprak vermesini çabuklaştırır.

Amonyum Nitrat gübresinin suda hızlı ve kalıntısız çözünen bir yapıya sahip olmasından dolayı, damla sulama sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilmektedir.

Nitrat Gübresinin Özellikleri

Toprakta en hızlı çözünen bir gübre çeşididir.Bu nedenle hızla etkisini gösterir. Çiftçilerin bu özelliği ile çok tercih ettiği bir gübre çeşididir.

Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde kullanılabilmektedir.

Nitrat Gübre ne Zaman Atılır

İlkbaharda mart nisan aylarında ürünlerinizin gelişimi için kullanabilirsiniz.

Arama

© 2019 - 2024 GÜNEL TARIM KİMYA Tüm Hakları Saklıdır Site Haritası