Merak ediyor olabilirsiniz, mikrobiyal gübre nedir? Bu makale bu soruları ve daha fazlasını cevaplayacaktır. Ayrıca faydaları, bunların nasıl uygulanacağı ve bunları toprağınıza eklerken ne aranacağını da öğreneceksiniz. Sonuçta, bilinçli bir karar vermek için daha fazla bilgiye sahip olacaksınız. Ayrıca, toprağınıza gübre eklerken dikkat etmenin faktörlerini öğrenmek için okumaya devam edin.
Mikrobiyal Gübre Nedir?
Mikrobiyal gübreler, bitkilerin gelişmesine yardımcı olabilecek bazı mikroplar tarafından üretilen canlı maddelerdir. Bu organizmalar organik bir besin kaynağı olarak işlev görür ve toprağın kalitesini arttırır. Kimyasal gübreler, petrol ürünlerinden, kayaçlardan veya organik kaynaklardan yapılan sentetik malzemeler ve dolgu maddeleri ile üretilmektedir. Bu maddelerin bazıları doğal olarak meydana gelir, ancak mümkün olan en saf formu elde etmek için rafine edilmiştir. İmalat sürecinde, kullanılabilirliklerine ve bozulmalarını düzenleyen maddelerden oluşurlar.
Mikrobiyal Gübre Organizmaları ve Özellikleri
Mikrobiyal gübreler, geleneksel kimyasal gübrelerin takviyesi olarak işlev gören doğal bir besin kaynağıdır.
Gübrelerde mevcut olan faydalı mikroplar, bitkilerin doğrudan atmosferik azot elde etmelerine yardımcı olur.
Bu organizmalar, diğer bitki besinlerinin minerallanmasına da yardımcı olur, kullanılabilirliklerine ve verimliliğini arttırır ve patojeni toprak bakterilerini in hibe eder.
Bu faktörlerin tümü onları tarımda oldukça faydalı kılar.
Mikrobiyal Gübre Çeşitleri
Mikrobiyal gübrelerin verimliliğinin belirlenmesinde toprak karakteri ve sıcaklığı önemlidir. Bir gübre seçerken dikkate alınacak diğer faktörler, sıcaklık, nem içeriği, organik madde ve mevcut mikroorganizmalar türlerini içerir. İstenmeyen sonuçları önlemek için ürünün son kullanma tarihini kontrol etmek de önemlidir. Biofertilizerers, mikrobiyal aktiviteyi önlemek için son kullanma tarihinden önce zamanında bir şekilde uygulanmalıdır.
Mikrobiyal Gübre Kullanımı
Toprak mikropları, topraktaki organik maddenin sindiriminde yardımcı olur, bu da besinleri oluşturur ve toprak granüllerinin kararlılığına yardımcı olur.
Bu nedenle, toprağa mikrobiyal gübrelerin eklenmesi, toprağın yapısını artırabilen topraktaki organik maddeyi artırmaya yardımcı olacaktır.
Bu yöntem ayrıca, toprağın su ve gübre tutması için toprağın kapasitesini artıracak toprak yapısını da gevşetir ve iyileştirir.
Biofertilizer, bitki kökleriyle bir şekilde ilişkili olan canlı bir maddedir. İlgili mikroorganizmalar, karmaşık organik maddeleri, bitkiler tarafından kolayca özümsenen basit bileşiklere dönüştürür. Bu uzun vadeli fonksiyon, toprakların doğurganlığını arttırır, bitkilerin faydalanmasını sağlar. Biyofilergilerler, mahsul verimini yüzde yirmi ile yüzde yirmi olarak artırabilir. Ayrıca, toprak kalıntılarını salgılarını parçalanırken kimyasal azot, fosfor ve potasyumun yerini alabilirler.
Mikrobiyal iyi gübre mi?
Geleneksel gübrelerin aksine, mikrobiyal gübreler doğal olarak toprak mikroorganizmalarıyla üretilir. Bu besinsel yoğun gübre yiyecek, bitki üretimini artırabilir.
Mikrobiyal bileşenleri, su ve besin tutulmasını iyileştirecek toprak yapısını ve gözenek ligi iyileştirir.
Gübrelerdeki mikroplar ayrıca bitki büyümesini iyileştiren ve bitki metabolizmasını düzenleyen hormonlar üretir.
Ayrıca, strese kadar mahsul direncinin arttırılmasına da yardımcı olurlar.
Mikrobiyal gübreler popülerlikte büyüyor ve birçok avantaj var. Bu canlı organizmalar, organik gübrelere benzer mineralizasyon ve gübreleme özelliklerine sahiptir ve bunları yerel üretim zincirlerine uygulanabilir bir alternatiftir. Ek olarak, bazı üreticiler yüksek değerli gübreler oluşturmak için kabin ve PNSB (% 95 /% 15) karışımı kullanırlar.
Mikrobiyal gübre nasıl yapılır?
Mikrobiyal gübreler, bitki sağlığını ve büyümesini geliştirmek için topraktaki mikroorganizmalar tarafından üretilir.
Bu faydalı organizmalar ayrıca hastalık ve strese karşı direnç teşvik eder.
Toprak sıcaklığı, gübre üretimi için esastır.
İdeal olarak, toprak sıcaklığı 18 ila 25 derece arasında olmalıdır.
Bu sıcaklığın altındaysa, bakterilerin yaşam aktiviteleri azalır.
Sıcaklık 10 dereceye düşerse, aktiviteleri büyük ölçüde azalır.
Bakterilerin uygun aktivitesini sağlamak için, toprak sıcaklığı buna göre ayarlanmalıdır.
Mikrobiyal gübreler yapmanın çeşitli yolları vardır. Çiftçiler, 3Bar biyolojik tarafından geliştirilen bir yerinde fermantasyon sistemi kullanabilirler. Mikroplar iki odalı sistemlerde büyür ve çiftçi, kullanıma hazır olduklarında onları artan çözeltiye çıkarır. Mikroplar 24 saat içinde kullanıma hazırdır. Bu sistem ayrıca raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Mikrop geliştiriciler, gübreler için özel ambalaj çözümleri oluşturmak için 3bar ile birlikte çalışabilir.