Sağlıklı Tarım İçin Organik Gübre

Organik Tarım, yıllardan beri tüm tarımsal faaliyetlerin yükselen yıldızı konumunda. Hem üreticiler bu tarım türünü daha çok benimserken hem de tüketiciler...

Sağlıklı Tarım İçin Organik Gübre
Sağlıklı Tarım İçin Organik Gübre

Sağlıklı Tarım İçin Organik Gübre

05 Nisan 2022

Organik Tarım, yıllardan beri tüm tarımsal faaliyetlerin yükselen yıldızı konumunda. Hem üreticiler bu tarım türünü daha çok benimserken hem de tüketiciler bu tarım yöntemiyle üretilmiş ürünleri daha çok talep etmektedir. Bu da büyüyen bir pazarı ortaya çıkarmış durumda.

Organik Tarım Nedir?

Organik Tarım, kirlilik yaratan zararlıların kullanılmadığı bir tarım yöntemidir. Bu yöntem sağlık ve doğa dostu bir yöntemdir. Gübreleme ve biyolojik mücadele yöntemleri insan sağlığına ve doğaya karşı tehdit oluşturmayacak yöntemlerden seçilirler. Peki neden bu yönteme ihtiyaç duyuldu? Çünkü;
Verimi arttırmak, zararlılarla mücadele etmek ve dayanıklılığı sağlamak için zirai ilaç, kimyasal madde, GDO, hormon gibi girdiler her ne kadar birim başına düşen verimi arttırsa da uzun vadede hem üretici, hem tüketici, hem de gezegenimiz açısından büyük maliyetlere neden olmakta. Çünkü toprağı ve su kaynaklarını kirletmekte ve bu yöntemlerle üretilmiş mahsulleri tüketen binlerce insanda büyük sağlık sorunlarına neden olmakta.
Organik yöntemlerde ise kimyasal maddeler, zirai ilaçlar, hormonlar ve GDO gibi yapay etkenler bulunmaz, doğal yöntemler tercih edilir.

Organik Tarım Pazarının Büyüklüğü

Organik Tarım yukarıda yazdığımız sorunlara çözüm olarak ortaya çıkmış ve gezegeni kurtarmak için bir alternatif olduğunu kanıtlamıştır. Bilinçli tüketici sayısının artmasıyla birlikte organik gıdaya olan talep de büyüdü. Üretici ise hem hem zararlı maliyetlerden kurtulma, hem sürdürülebilirliğini sağlama, hem de büyüyen ve kârlı olan bir pazarda kazanç elde etme fırsatı buldu.
Organik gıda pazarı her yıl hızla büyüdü. En son 2018’de büyük bir rekor kırdı. 2018’de tüm dünyadaki organik tarım alanlarının toplam büyüklüğü 71,5 milyon hektara ulaşırken küresel organik gıda pazarı 100 milyar dolar seviyesini aştı.
Türkiye’de ise organik gıda pazarı henüz başlangıç aşamasında ama büyüme sürecinde. Türkiye’deki organik gıda üreticileri hem Türkiye’nin büyüyen organik pazarını karşılarken hem de Avrupa’nın devasa organik gıda pazarını karşılıyor ve kazanç sağlıyor. 2018 itibariyle Türkiye’de Organik Tarım yapan kişi sayısı 79.563 iken tarım alanı seviyesi bir yıl içinde 22 bin hektardan 86 bin hektara ulaştı. Buradan Türkiye’ye ait istatistikleri alabilirsiniz.

Organik Tarım Yapmanın Koşulları

Bir tarımsal faaliyetin Organik Tarım olarak ve üretilen gıdanın da organik gıda olarak tanımlanabilmesi için ekolojik yöntemleri benimsemek yeterli değil. Bu yöntemlerin uygulandığının ispatlanması ve tescil edilmesi gerekiyor.
Dünyada ve Türkiye’de bağımsız kuruluşlar, talep eden çiftçileri ziyaret edip inceleyip sertifika vermekte. Bunun dışında ikinci bir sertifikasyon süreci de T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte. Bütün bu süreçlerin sonucunda organik olduğu tespit edilen ürünün üstüne organik logosu yapıştırma izni verilir.
Türkiye’deki her organik gıdanın paketinin üstünde biri bağımsız kuruluşun ve diğeri T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği iki adet organik logosu bulunur. Bu logolar sayesinde organik gıda ile beslenmek isteyen tüketici, karşısındaki ürünün gerçekten de temiz ve sağlıklı olduğuna emin olur. Bu da ürüne katma değer sağlar.

toprak

Organik Gübre Nedir?

Organik Tarım ‘da gübreleme olmadığı yaygın bir yanılgıdır. Gerçekte bu tarım yönteminde de verimi arttırmak için gübreleme ve zararlılarla mücadele etmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Asıl önemli olan, gübrenin doğaya ve sağlığa zararlı olmaması, doğal olmasıdır. Buna Organik Gübre denir.
Organik Gübre, organik olmayan tarımda dahi hızla yaygınlaşmakta. Çünkü faydası sadece tüketicinin sağlığını korumakla sınırlı değil. Aynı zamanda toprağı korumakta, kuraklığa engel olmakta ve doğal yollardan verimi arttırmaktadır.

Organik Gübre Çeşitleri

Dünyada belli başlı Organik Gübre çeşitleri vardır. Bu gübre çeşitleri;

  • Turba Toprağı (Torf): Kurutulmuş göller, kıyılar ve bataklıklarda yıllarca biriken organik atıkla oluşan topraktır. Mikroorganizma ve zehirli atık içermez, organik madde bakımından zengindir.

  • Hayvansal Gübre: Geleneksel olarak ahır ve kümes hayvanlarının, ayrıca güvercin gibi kuş türlerinin sıvı ve katı dışkılarından elde edilen gübredir. Son yıllarda buna yeni alt türleri de eklenmiştir. Bunlar, yarasa gübresi ve solucan gübresi gibi türlerdir.

  • Kompost: Kompost hem başarılı bir gübreyken hem de atık kirliliğine bir çözüm üretir. Yemek artığı, meyve ve sebze kabukları, yumurta kabuğu, çalı ve yapraklar, kentsel ve endüstriyel organik atıklardan üretilir.

  • Yeşil Gübreleme: Yeşil aksamı bol olan buğdaygil ve baklagil türü bitkilerin toprak altına karıştırılması yöntemidir.

  • Leonardit Hümik Asit: Linyitin kömürleşirken yüksek oksidasyona maruz kalmış hâli olan Leonarditten Hümik Asit, humusun içinde aktif bir maddedir ve verimliliği arttırır. Başarısından dolayı son yıllarda popülaritesini hızla arttırmaktadır.

Arama

© 2019 - 2024 GÜNEL TARIM KİMYA Tüm Hakları Saklıdır Site Haritası