Leonardit Hümik Asit Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Leonardit, dünyamızda tam 70 milyon yıl önce hümifikasyon süreci sonrasında ortaya çıkan linyit kömürün tamamı ile okside olmuş halinden ortaya çıkmıştır.

Leonardit Hümik Asit Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Leonardit Hümik Asit Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Leonardit Hümik Asit Nedir? Nerelerde Kullanılır?

05 Nisan 2022

Çiftçilerimizin göz bebekleri sayılan Leonardit Hümik Asit için öncelikle temel bilgilere inmemiz gerekiyor. Çünkü çiftçi halkı bu maddeleri çok rahat bir şekilde kullansa dahi ne kullandıkları hakkında en ufak bir bilgileri yok. Çiftçilerimizi bilinçlendirmek ve ne tür maddeler kullandıklarını çok daha iyi anlayabilmelerine yardımcı olmak amacıyla üretilen bu içeriği lütfen dikkatli bir şekilde inceleyiniz.


Leonardit Maden Örneği

Leonardit Nedir?

Leonardit, dünyamızda tam 70 milyon yıl önce hümifikasyon süreci sonrasında ortaya çıkan linyit kömürün tamamı ile okside olmuş halinden ortaya çıkmıştır. Leonardit içerisinde yüksek katyon değişimleri gözle görülmektedir. Ayrıca yüksek değişim kapasitesine sahip olduğu için Hümik asitler içerisinde uzun süre etki gösterebilirler. Leonardit, uzun süre azot ve benzeri maddeler ile rekabet içerisine giremezler. Ancak buna rağmen organik tarımın vazgeçilmez maddelerinden bir tanesidir. Hümik asit kaynağı olarak kullanılan Leonardit, doğal maden olarak kullanılmaktadır ve bu sayede tarımımızın çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır.

Leonardit Faydaları Nelerdir?

Leonardit faydaları saymakla bitmez ancak biz yine de bitirmeye çalışalım. Çünkü toprağa ve yetiştirilen her şeye ne kadar büyük faydaları olduğunu sıralamak asla yazmakla bitecek bir durum değil. Öncelikle, kumlu toprakların araklı yapısı olduğunu bilmelisiniz. Bu tip ve benzeri topraklar besinlerimizi aşağı doğru kolayca düşürür ve üreten çiftçi için büyük maddi kayıplara sebebiyet verir.
Bu tip maddi zararların önüne geçebilmek için ise Leonardit Hümik asit kullanılmaktadır. Leonardit Hümik asit, toprağın ana besin maddesini sıkı tutmasını ve bitkinin bu topraktan çok daha rahat faydalanabilmesine yardımcı olur. Bu tip maddelerin içerisinde negatif maddeler yüklüdür. Negatif maddeler ile beslenen toprak çok daha uzun süre suyu tutar ve besinlerimizin çok daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Leonardit Killi Toprağa Faydaları

Killi topraklar bütün üretici çiftçilerin iyi bildiği gibi sıkı ve içerisinden su geçirmeyen toprak yapısına sahiptir. Bu tip topraklar, besinlerimizin çok daha sağlıksız olmasına sebebiyet vermektedir. Ancak kış ortamında ise killi toprak çok daha faydalı ve etkili olmaktadır. Zor geçen suyun killi toprak içerisinde tutulması ve kış aylarında besinlerin çok daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olmaktadır. Kış ayları için bazı çiftçiler yetiştirme için zor dese de killi toprak pek çok üretici çiftçi tarafından kullanılmaktadır. İşte bu toprak tipine Leonardit Hümik asit kullanıldığı zaman ise hem kış aylarında hem yaz aylarında besinlere faydalı bir toprak haline gelebilir.

leonardit kaynaklı Hümik-Fülvik Asit

Hümik Asit Nedir?

Hümik asit konumuza geldiğimize göre konuyu biraz daha açabiliriz ve dağıtabiliriz. Hümik asit, humusun en aktif maddesi olarak bilinmektedir. Humus ise organik maddelerin tamamının ana içeriğidir. Günümüz üretici çiftçilerinin tamamı kimyasal gübre kullanmaktadır. Bu sayıya örnek vermek gerekişe 10 çiftçinin 9’u kimyasal madde kullanmaktadır. Ancak bilinmeyen en önemli nokta ise kimyasal gübre kullanımı humusun çok daha hızlı bir şekilde tükenmesine sebebiyet vermiştir. Bu ve benzeri sorunların çözümü için Hümik asit maddesi kullanılmaktadır. Canlı, cansız ve çürümüş toprak içerisinde kullanılması ile beraber Hümik asit toprağa ve besinlere %100’e varan bir fayda sağlamaktadır.


meyve sebze

Leonardit Hümik Asit Faydaları Nelerdir?

  • Toprak içerisinde renk değişimi sağlar. Toprağın ana renginin değişimi ile beraber çok daha fazla güneş enerjisinin içeride hapsedilmesi ve gerektiğinde kullanılmasına olanak sağlar.

  • Toprağın çok daha fazla su tutma kapasitesine sahip olmasına olanak sağlar. Toprak, kendi ağırlığının tamı tamına 20 katına kadar su tutabilme yeteneğini ortaya çıkartır.

  • Toprağın katyon değişim seviyesine fayda sağlar. Bu sayede çok daha lezzetli besinler elde edilir.

  • Hücre bölünmesi ile beraber bitkilerin ve besinlerin çok daha hızlı ve sağlıklı gelişmesine olanak sağlar.

  • Kök oluşumunu destekler ve bu sayede kökleri çok daha kuvvetli besinlere sahip olunur.

  • Tohum çimlenmesini iki katına kadar hızlandırır. Bu sayede besinlerin hayatta kalma şansı %50 yükseltilmiş olur.

  • Fidelerin çok daha kuvvetli büyümesine yardımcı olur.

  • Bitki metabolizmasını düzenler. Bu sayede azot bileşenlerin toprakta birikmesine yardımcı olur.

  • Bitkilerin soğuğa, sıcağa ve benzeri fiziksel etkilere çok daha dayanıklı olmasına olanak sağlar.

  • Elde edilecek olan ürünlerin tamamı çok daha sağlıklı olur.

Arama

© 2019 - 2024 GÜNEL TARIM KİMYA Tüm Hakları Saklıdır Site Haritası